An_schrijfstra » Specials » Gebit

Je gebit: meer dan een kwestie van schoonheid

Je gebit: meer dan een kwestie van schoonheid Een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor een stralende glimlach of om goed te kunnen kauwen. Je mondgezondheid is ook van levensbelang voor je hart en bloedvaten. Daarnaast blijkt de gezondheid van je tandvlees van invloed te zijn op je kans op en het verloop van een zwangerschap. Ook als je sommige blaasinstrumenten wilt bespelen, dient je gebit aan bepaalde eisen te voldoen. Om al deze redenen is een adequate mondhygiëne noodzakelijk.

Mondhygiëne en de gezondheid van je hart en bloedvaten

Gezond tandvlees is essentieel voor de gezondheid van je hart en bloedvaten. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Er is namelijk een relatie tussen de toestand van je tandvlees en de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Dit heeft te maken met pathogene mondbacteriën die in je bloedbaan kunnen terechtkomen en vervolgens ernstige schade aan je cardiovasculaire systeem berokkenen. Met behulp van een goede mondhygiëne kun je veel narigheid voorkomen.

Sneller zwanger worden dankzij gezond tandvlees

In een aantal gevallen kun je zelf je kans op zwangerschap vergroten. Zo blijkt ontstoken tandvlees een van de factoren te zijn die vertragend werken op het zwanger worden. Bovendien blijkt je mondgezondheid van belang voor het verloop van je zwangerschap.

Een orthodontische beugel voor scheve tanden

Vroeger was het dragen van een beugel typisch iets voor kinderen bij wie de tanden scheef of ongelijk door kwamen. Die gingen dan met een jaar of acht een beugel dragen en waren er soms pas vier jaar of nog later weer van af. Tegenwoordig is de draagtijd sterk verkort: vaak hoeft een beugel niet langer dan zo'n anderhalf tot twee jaar te worden gedragen en soms is zelfs een nog kortere periode mogelijk.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer volwassenen die kiezen voor een beugel om gebitsproblemen te verhelpen, bijvoorbeeld omdat ze zelf een mooi recht gebit willen hebben of omdat ze functionele problemen met het kauwen hebben. Juist ook voor volwassenen en senioren zijn er vaak verschillende mogelijkheden om een scheefstaand gebit met een orthodontische beugel te corrigeren.

Sommige beugelmodellen zijn zo onopvallend dat andere mensen op het eerste gezicht niet eens zien dat iemand zijn gebit laat reguleren.

Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen komt het toch nog geregeld voor dat een gebit na een geslaagde gebitscorrectie soms toch weer scheef gaat staan. Gelukkig is dat met bepaalde constructies zoals nachtbeugels grotendeels te voorkomen.

Hoe zit het met je gebit als je een blaasinstrument wilt bespelen?

Stel dat je een 'moeilijk' gebit hebt, maar je wilt toch een blaasinstrument zoals een saxofoon, klarinet, dwarsfluit, bugel of trompet leren spelen of opnieuw oppakken. In een aantal gevallen is dat mogelijk, afhankelijk van het blaasinstrument van je keuze en de specifieke afwijking van je gebit.

Een lichte of matige bovenbeet of onderbeet, ongelijke of scheve tanden, ontbrekende, wiebelende of gevoelige gebitselementen of een orthodontische beugel hoeven geen onoverkomelijke problemen met zich mee te brengen. Hetzelfde geldt voor bruggen, kronen of implantaten of een (gedeeltelijke) prothese van het boven- of ondergebit.

Er bestaat een aantal eenvoudige hulpmiddelen om het leren spelen van een bepaald muziekinstrument te vergemakkelijken als je een 'moeilijk' gebit hebt.

Het belang van een goede mondgezondheid

Of je gebit nu 'moeilijk' is of niet, door je gebit goed te verzorgen, bevorder je de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Als je een vrouw in de vruchtbare leeftijd bent, kan ziek tandvlees ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je in verwachting raakt, dan wanneer je een goede mondgezondheid geniet.

De toestand van je gebit bepaalt soms ook of je een blaasinstrument goed kan leren bespelen.

Gelukkig bestaan er voor mensen met een 'moeilijk' gebit vaak oplossingen om toch het blaasinstrument van hun keuze te bespelen. Een gezond gebit is dus veel meer dan slechts een kwestie van schoonheid.
Gebit en blaasinstrument

Gebit en blaasinstrument

Stel dat je dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, trombone of een ander muziekinstrument wilt leren spelen of opnieuw oppakken. Hoe zit het dan met een bovenbeet of onderbeet? En met ongelijke of s…
Kun je ondanks jouw gebit goed leren dwarsfluiten?

Kun je ondanks jouw gebit goed leren dwarsfluiten?

Stel, je wilt graag dwarsfluit leren spelen, maar je twijfelt of dat met jouw gebit wel goed mogelijk is. Aan welke fysieke eisen moet je gebit voldoen? Hoe zit het als je zeer lange voortanden hebt o…
Sneller zwanger worden dankzij gezond tandvlees

Sneller zwanger worden dankzij gezond tandvlees

Vind je het lang duren voordat je in verwachting raakt? Soms kun je zelf je kans op snel zwanger worden vergroten. Het is al langere tijd bekend dat overgewicht een belemmering voor bevruchting kan vo…
Gepubliceerd door An_schrijfstra op 15-02-2012, laatst gewijzigd op 12-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.